WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Convalmore 24 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 23, 2018 08:22:01

Distilleerderij: Convalmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Convalmore 24 Year Old 1978/2003 Rare Malts Selection
Kleur: goud
ABV: 59.4%

Waxy

Convalmore is al dicht sinds 1985. De site staat te verkommeren. Hoewel het merk Convalmore in handen bleef van Diageo, werden de gebouwen verkocht aan William Grants & Sons die vandaag de da enkel nog gebruik maken van de warehouses. Deze Rare Malts release verscheen in 2003 en is zijn naam waardig. Immers, er zijn amper officiële releases, maar ook bij de onafhankelijke bottelaars is hij amper te vinden.

De neus is erg waxy en uitnodigend. Ik krijg allerhande citrusfruit (mandarijn, limoen, bloedappelsien en een hint van roze pompelmoes), aangevuld met kokosnoot, honing en iets van dieselolie. Op de achtergrond nog wat sultanas en groene thee, iets van menthol en chocolade. Amandelnoten? Je mag deze gerust complex noemen.

Hij is mondvullend, rond en olieachtig en doet me onmiddellijk aan bijenwas, honing en tabaksbladeren denken, terwijl het fruit langzaam boven komt drijven. Bijna tropisch, hoor. Lekker fruitig op citrus zoals in de neus, aangevuld met kruidenthee en mango. De menthol keert weer en gaat vooraf aan een streepje woodsmoke, wat me erg aanstaat. Hij doet me een beetje denken aan een kruising tussen Clynelish (zelfs Brora!), Mannochmore en Bladnoch, eerlijk gezegd. Lekker old school, ook. Heerlijk.

De afdronk duurt lekker lang, blijft waxy en fruitig, maar de menthol en de woodsmoke voeren de boventoon.

Mooie, complexe Convalmore, maar helaas onbetaalbaar geworden. Dit is nog maar mijn derde kennismaking met Coleburn, maar wat een mooie ontmoeting, zeg! Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3968