WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 23 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 22, 2018 09:09:58

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 23 Year Old 1978/2002 Rare Malts Selection
Kleur: goud
ABV: 61.7%

Tropi-caol Ila

In 1995 werd de Rare Malts Selection in het leven geroepen door de Scottish Malt Distillers, de voorloper van Diageo. Ze bestond in eerste instantie voornamelijk uit releases van jaren '70, '80 en '90 distillaten van voornamelijk gesloten distilleerderijen en waren stuk voor stuk minstens 18 jaar oud. De reeks hield het 10 jaar uit alvorens opgevolgd te worden door de jaarlijkse Special Releases van Diageo. Dankzij Chris Lauriers - Belgisch whisky ambassadeur par excellence - kan ik er 8 op een rijtje zetten. We beginnen met een 23-jarige Caol Ila die in 2002 het levenlicht zag.

Oh, de neus is erg fris en clean op allerhande citrusvruchten - met gekonfijte citroen in een glansrol - met flink wat gras en iets van tijgerbalsem. Flirt met tropisch fruit, wat hem iets atypische maar wel erg charmants geeft. De turf speelt niet eens tweede viool en geeft vooral het fruitige, zoete karakter van deze Caol Ila het voetlicht. Ik ben nu al fan!

Ook op smaak is hij verrassend zoet en fruitig, maar nu komen assen en roet opzetten, alsook flink wat zilt. Mooie kruidigheid ook op zwarte peper, nootmuskaat en zoethout. Het fruit wordt nog tropischer dan op de neus met citrus, mango en een hint van ananas. En water heeft hij absoluut niet nodig.

De lange afdronk biedt een zoete rokerigheid.

Zalige Caol Ila waar een groot deel van de turf als is uitgerijpt, waardoor het bijna een fruitbommetje wordt. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3967