WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: De Beste Distilleerderijen Van Schotland

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, januari 20, 2018 17:11:02

Oorspronkelijk werd dit boek in 2015 uitgebracht onder de Engelse titel Spirit of Place. Het is van de hand van de gerenommeerde Schotland-kenner en -schrijver Charles Maclean. Het is wat je een coffee table book noemt, zo’n kanjer die de salontafel siert, wat vooral de prachtige foto’s (van Lara Platman en Allen MacDonald) mooi doet uitkomen.

Niet minder dan 59 distilleerderijen passeren de revue. Dus lang niet alle distilleerderijen, wat voor een deel al verklapt wordt door de Nederlandse titel ‘De Beste Distilleerderijen van Schotland’.

Het boek is erg fraai vormgegeven. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een mooi kaartje, waarop de besproken distilleerderijen zijn aangegeven. Jammer genoeg is het kaartje op pagina 26 niet accuraat. Caol Ila en Bunnahabhain worden jammer genoeg op de verkeerde kust op Islay weergegeven. Een kemel, als u het mij vraagt. Maar graag vergeven.

De hoofdstukken zijn de volgende:

1. Lowlands

2. Islay

3. Central Highlands

4. Nothern Highlands

5. Eastern Highlands

6. Western Highlands

7. Speyside

8. Islands

De eerst besproken distilleerderij is dan ook Auchentoshan, wat bij mij een glimlach op de lippen tovert.

Voor wie enkele van deze distilleerderijen reeds bezocht, is het wellicht een leuk weerzien, maar voor wie nog nooit voet op Schotse bodem heeft gezet, is het een mooie virtuele reis. Want de teksten zijn beknopt, maar terzake (en geven flink wat historische informatie) en de 250 foto’s maken het een plezier om in te bladeren. Niet alleen de distilleerderijen zelf, maar ook de prachtige landschappen werden sfeervol vastgelegd op de gevoelige lens.

Dit is niet weer zomaar een boek over whisky, maar een mooi werk dat ik graag en regelmatig ter hand neem, met een goeie dram erbij.

De Beste Distilleerderijen Van Schotland
288 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Charles Maclean, Lara Platman & Allan MacDonald
Uitgeverij Libero
ISBN 978-90-8998-870-6
25 EUR

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3966