WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Porto: Graham's 40 Year Old Tawny Port

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 19, 2018 17:30:04

Bottelaar: W&J Graham's
Regio: Portugal
Fles: Graham's Port 40 Year Old Tawny Port
Kleur: roodbruin
ABV: 20%

Delicaat

Deze port werd - net als zijn jongere broers - samengesteld door Master Blender Charles Symington met wijnen die te slapen werden gelegd door zijn vader, grootvader en zelfs overgrootvader. Het is de oudste Tawny die Graham's uitbrengt. Hij werd samengesteld met ports van volgende druivensoorten: Touriga Francesca, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz. Hij wordt best geserveerd op 12° tot 15° (dus zet hem nog even in je koelkast alvorens te schenken). Net als de 30-jarige werd ook deze met een zilveren plak beloond op de International Wine Challenge 2013 (alsook op de Decanter Wine Awards in hetzelfde jaar).

Hmmmm, je ruikt de leeftijd gewoon. Erg complexe en ietwat van aarde doorspekte neus met allerhande gedroogde vruchten met rozijnen en pruimen op kop, gevolgd door noten, een hint van espresso met melkschuim en chocoladeschaafsel. Dit is een neus waar je even bij stil wil blijven staan.

Hij is delicaat en fruitig met meer rood fruit en rozijnen, noten en geroosterde koffie, maar ook toffee en chocolade. Lekker zoet zonder mierzoet te worden. Complex.

De afdronk is het sterkste element van deze heerlijke port. Die verraadt opnieuw zijn leeftijd en duurt bovendien verrassend lang.

Ik kocht een flesje voor Dearly Beloved's kerst maar moet bekennen dat ik een dubbele agenda had. Ik lust hier ook best een glaasje van! Ja, deze is 135 EUR, maar hij loont echt de moeite voor wie een goeie, ouwe port op prijs kan stellen. Het grote voordeel tegenover de (nog betere) Vintage Port is dat je er na opening nog een week of 8 van kan genieten (terwijl een Vintage of LBV na een week zijn kracht verliest).

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3965