WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 17, 2018 07:21:15

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 30 Year Old 1983, Diageo Special Release 2014, 7.638 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.1%

Heimwee

Dit is de oudste officiële botteling van Caol Ila en werd door Diageo in 2014 uitgebracht in hun jaarlijkse Special Release. Met een prijskaartje van zo'n 600 EUR is het niet bepaald een goedkope fles, maar dankzij mijn whiskygabber Jan kon ik aan een erg gul sample komen. Het betreft een distillaat uit 1983 dat rijpte in een combinatie van refill Amerikaanse en refill Europese eik. Hij plakt geweldig aan het glas en vult mijn bureau onmiddellijk met een heerlijk aroma.

Dankzij deze neus wordt ik onmiddellijk terug gekatapulteerd naar Port Askaig, waar ik langs de kade op zoek ga naar een geschikte plek voor een mooie foto van deze distilleerderij. De geur van de baai met zijn zilte bries, de dreiging van regen in de lucht, zachte turf, romige vanille en iets van licht aangebrande suikers. Dat alles aangevuld met donker fruit en een rijke, zoete rokerigheid. Laat hem even ademen en hij wordt lekker waxy. Een vreugdevuur op het strand, aromatische olie, iets van citroensap op de achtergrond, alsook een beetje abrikoos en ananas. Maar ook verroeste figuurzaagjes en houtschaafsel. Het atelier van een meubelmaker. Gember en zoethout. Delicaat en betoverend!

Zo delicaat als de neus is, zo groots is de smaak. Krachtig, rokerig, zoet en erg kruidig met citrusfruit (zowel citroen, limoen als appelsien), honing en marsepein, gevolgd door zeewier, zoete boter, gedroogde tuinkruiden, crème brûlée met een zilt randje dat er geen twijfel over laat bestaan dat we wel degelijk op Islay zijn. Midpalate wordt het fruit quasi tropisch (banaan, mango, ananas), terwijl romige eik hem ook een mooie bitterheid geeft. De complexiteit van deze whisky kent geen grenzen.

De afdronk is heerlijk lang, maritiem en offreert een nieuwe opstoot van limoensap en zilte rook, maar de turf krijgt het laatste woord.

Ik krijg een beetje heimwee als ik dit proef - heimwee om terug te keren naar Islay. Je zou voor minder. Deze Caol Ila is perfect. Dikke merci voor het gulle sample, Jan!

96/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3962