WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

South Shore 8 Year Old 2008 Islay Malt Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 07, 2018 16:57:31

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: South Shore Islay Malt 2008/2016, Valinch & Mallet
Kleur: witte wijn
ABV: 48.8%

Suikerspin

Valinch & Mallet, de jonge onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots, maar gevestigd in Londen, bracht in 2016 deze South Shore Islay Malt op de markt. Het gaat om een single bourbon cask van erg jonge en bleke Lagavulin. Davide Romano - de sterke man achter deze bottelaar - weet van wanten, zoveel is duidelijk.

De neus begint redelijk zacht en ingetogen op herfstbladeren, grassen, champignons en natte aarde. In die zin is het alvast een erg atypische start. Doe daar wat anijs, dille en peterselie bij en u begrijpt dat we het hier over een erg herbale, kruidige Lagavulin hebben. De rook is discreet, de maritieme elementen zelfs haast onherkenbaar.

Hij is zacht en betrekkelijk zoet op de tong. Ik heb iets van witte wijn, limoncello, vanille, een klein ziltje en wat rook. Midpalate komt er - ik zou bijna durven zeggen 'eindelijk' - wat assen opzetten, alsook wat meer rook en kappertjes. Iets van gerookte heilbot, weliswaar op de achtergrond. Hij is vooral zoet. Suikerspin-zoet, zelfs. Wat perensiroop, die snel om zich heen grijpt en de zoete kant van deze Laga nog eens in de verf zet.

De afdonk is middellang, rond en zoet met de nadruk op peren en citroen met een beetje assen.

Een gedurfde keuze, als u het mij vraagt. Want erg atypisch, hoewel erg clean en rond. Ik vind het alleszins een erg leuke botteling.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3948