WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin 1999 PX Distiller's Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 06, 2018 17:08:16

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 1999 PX Distiller's Edition, lgv 4/504, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 43%

Intrigerend

De Distillers Edition van Lagavulin is - net als zijn kompanen - dubbel gerijpt. In het geval van Lagavulin is dat op Pedro Ximenez sherryvaten. Dit is de botteling die in 2015 op de markt kwam.

Terwijl de klassieke Lagavulin karakteristieken aanwezig zijn, worden deze aan de kant geschoven om plaats te maken voor zoete en zachte elementen als bloedappelsienen, rozijnen en dadels, iets an nonten (amandelen?), kruidenbouillon en sigarenkist. Iets van gerookt vlees. Het is u meer dan vergeven om dit complex en intrigerend te noemen.

Hij is echt zijdezacht en ronduit schitterend op smaak. Opnieuw flink wat fruit als appelsien, rozijnen en citroen, maar ook gerookt hert op de BBQ (I kid you not), houtskool, zilt, zoethout en teer. De rook is warm, doch niet dominant. Intrigerend, ik zei het al.

De lange finish laat je mond droog achter, nadat hij eerst nog wat donkerzoete elementen de revue liet passeren.

Verrassend zoete, complexe en simpelweg heerlijke Lagavulin. Het is de zesde Distiller's Edition van Lagavulin die ik proef, maar wel de beste tot nu toe.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3946