WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig PX Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 03, 2018 07:11:49

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig PX Cask, OB 2013, 1000ml
Kleur: amber
ABV: 48%

Rood Fruit op de BBQ

Deze Laffie is 'triple cask matured', waarmee bedoeld wordt dat hij rijpte op bourbonvaten, quarter casks en PX. Waarom hij dan gewoon PX Cask wordt genoemd, is mij een beetje een raadsel, maar goed. Hij was tot voor enkele jaren alleen verkrijgbaar in de duty free (het is dan ook een literfles), maar tegenwoordig kan je hem makkelijk online bestellen.

De neus is zoet op citrus, gerookte ham, aspartaam, dieselolie en flink herbaal (denk kamfer, tijm en marjolein). De assen en rook zijn erg discreet, moet ik zeggen. Rood fruit krijg ik ook nog, in een stoofpotje weliswaar. Maar het zoete kantje doet wat chemisch aan, wat me niet erg vrolijk maakt.

Hij mocht wel wat meer body hebben, moet ik zeggen. Hij start flink tannisch, op eikenhout en bakkerijkruiden, alvorens de turf, verbrand hout en karamel hun intrede doen, zij aan zij met het zoete fruit à la aardbei, grapefruit en bosbessen. Het lijkt wel een mandje rood fruit dat op de BBQ staat te pruttelen, met een goeie scheut BBQ-saus erover heen.

In de eerder korte afdronk wordt hij snel betrekkelijk bitter en droog. Ik krijg nog wat rood fruit en chocolade.

Niet slecht, maar ook zeker niet mijn favoriete Laffie, moet ik bekennen. Die 65 EUR had ik beter aan iets anders besteed.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3943