WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2014

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 01, 2018 20:46:36

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2014, Amontillado, 28.254 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.4%

Amontillado

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2014, die bijna 30.000 flessen sterk is. De gele koker verwijst naar de finish van 1 jaar op Amontillado.

De neus is verrassend zoet en fruitig op banaan, gedroogde papaya, pompelmoes en bruine suiker. Er zit zelfs een licht exotische toets aan, maar die komt er niet helemaal uit omdat het geheel al snel overstemt wordt door de turf. Die vertaalt zich hier eerder naar spek op de barbecue. Wel erg, erg leuk, hoor!

Mooie body, licht gekruid (peper, zout en wat gember) en opnieuw fruitig zoet (ananas op de BBQ!), maar betrekkelijk snel wat umami met een rubberen toets (gelukkig niet over de top) en iets van hars. Ook iets metaligs. Dat klink misschien wat gek, maar het lijkt wel alsof hij uit een blik geschonken is.

Zalig lange afdronk op pompelmoes en zachte, zoete turf.

Wederom een mooie Laffie, hoewel ik die op Port van het jaar voordien toch meer kon appreciëren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3940