WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2013

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 01, 2018 09:17:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2013, Port Wood Finish
Kleur: brons
ABV: 51.3%

Port

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2013, de eerste die niet in de klassieke groene koker wordt gepresenteerd. De kleur verwijst natuurlijk naar de finish op port pipes. Na 8 jaar in bourbonvaten werd deze Laffie immers nog 14 maanden gefinisht in Port Wood.

Hoewel hij best zoet kan genoemd worden op de neus - da's de port, natuurlijk - met allerhande rood fruit zoals veenbessen en frambozen, heeft hij toch een prachtig jasje van rook en turf aan. Flink wat assen en natte aarde, waardoor hij zijn ware aard niet kan loochenen. Zelfs iets van brandwondenzalf. Erg medicinaal, dus.

Prima body, zoete tonen die hand in hand gaan met de turf. Onmiddellijk een grootse rookontwikkeling. Hij is opnieuw initieel zoet, maar wordt al snel umami op rosbief met een zilt randje. Wederom betrekkelijk medicinaal. Krachtig, zoet, zilt, gerookt... kortom overheerlijk! Best kruidig ook, met peper en zout, kruidnagel en zelfs wat cacao.

De afdronk is heerlijk lang, donkerzoet en kruidig, maar de rook is nooit weg te denken.

Laffie op Port? Het werkt!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3939