WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2012

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, december 31, 2017 16:47:24

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdes Feis Ile 2012, Origin, 20.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.2%

Zeewater

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2012 die 'Origin' werd gedoopt. Merk op dat het aantal flessen spectaculair gestegen is tegenover de vorige releases. Het is duidelijk dat whiskytoerisme - zeker met Feis Ile - in de lift zit.

Zoete en fruitige neus op limoen en abrikozen, kersen en banaan. Houtschaafsel. Crème brûlée, rozemarijn. Het geheel is natuurlijk gewikkeld in een rokerig jasje van zoete turf. Ah, wat kan Laffie toch mooi zijn...

Op smaak is hij licht drogend, rokerig en complex. Ik krijg vooral tannine, limoen, peper en noten en in tweede instantie flink wat citrus, gember, zilt, groene kruiden en... nog wat zilt. Ja, vanaf de tweede slok wordt dit zilt zeewater! Ere loopt blijkbaar nog een abrikoos verloren...

De afdronk is lang, droog en rokerig met nog wat appelsien en plasticine op het sterfbed.

Amai, mijn klak! Wat een zalige Laffie is me dat, zeg.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3938