WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2010

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, december 30, 2017 17:58:42

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdes Feis Ile 2010, Master Edition, 5.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.3%

Gerookte kip

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2010, de zogenaamde Master Edition, samengesteld uit Laffie van 11 tot 19 jaar oud die voor 50% uit bourbon hogsheads en 50% first fill bourbon barrels werd samengesteld.

De neus schreeuwt 'Laffie' met zijn medicinale toetsen, overvloedige citrus en mooie rokerigheid. Er zit wat zoets in als van vanille en hazelnoten, zilt als van zeezout en zelfs een hint van houtlijm. Nog iets van leder en zelfs donkere chocolade. Ik ben fan vanaf de eerste keer dat ik mijn neus in het glas stak.

Olieachtige body en meteen lekker pikant op peper, zout, citrus en... euh... gerookte kip met een laagje honing! Wait. What? Yup, het is echt waar. De citrus neemt wel snel de touwtjes in handen. Flink zesty ook. Best fruitig op ananas en appels. Vanille wordt groots en probeert de turf tegengas te geven, maar tevergeefs. Maar wel bangelijk lekker.

De afdronk is erg lang op assen en citrus, heel veel citrus met een gepeperde dood.

Zalige Laffie, zonder twijfel. Jammer dat deze niet meer te vinden is (toch wel, maar 250 tot 500 EUR kan ik er niet voor neertellen).

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3936