WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2009

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, december 30, 2017 09:45:14

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2009, 12 Year Old, 4000 bts
Kleur: goud
ABV: 57.5%

Zoete Rook & Citroenen

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2009, een 12-jarige Laffie op 57.5%, het hoogste alcoholpercentage van alle Cairdeas bottelingen tot nu toe.

Op de neus krijg ik heel wat 'verbrande' toetsen, als u begrijpt wat ik bedoel. Getoast hout, crème brûlée, resten van een houtvuur, iets van teer. Ik hou er wel van. Hij vertoont ook flink wat zoetigheid als van vanille, gekonfijte citrus en gefermenteerde appels. De turf is eerder discreet. Hij heeft wel een ietwat mindere toets van rubber, moet ik bekennen. Maar gelukkig stoort het niet al te veel. Hij heeft iets metaligs, alsof hij uit blik geschonken werd.

Ondanks het hoge ABV is de aanzet best doenbaar zonder water. Flink wat citrus op kop, gevolgd door een heftige kruidigheid (peper en zout, gember!) en wat woodsmoke, maar het typische medicinale karakter van Laphroaig blijft hier toch achterwege. Zoete rook en citroenen, dat is deze Laffie in een notendop.

De afdronk is middellang - kort in vergelijking met zijn voorgangers - en betrekkelijk zoetzuur. Licht drogend naar het einde toe.

Een hele lekkere malt tout court, maar in alle eerlijkheid valt hij in dit rijtje van Feis Ile bottelingen wat uit de toon omwille van zijn minder typische karakter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3935