WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2008

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, december 29, 2017 17:31:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laproaig Cairdeas Feis Ile 2008, 3600 bts
Kleur: vol goudABV: 55%

Vriendschap

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2008, een release zonder leeftijdsaanduiding en de eerste die de benaming Cairdeas krijgt - wat zoveel betekent als 'vriendschap'. Ik liet me vertellen dat dit een mix is van 2 vaten 17-jarige Laffie met 33 Quarter Casks, die allen tussen de 9 en de 15 jaar gerijpt hebben. Nou... dat klinkt interessant.

Leuke vooral zoete neus. Ik krijg heel wat vanille, karamel en noten. De tweede keer dat ik mijn neus in het glas stop - letterlijk - krijg ik flink wat maritieme toetsen met zeewier en turf. Citrus en een beetje kokosnoot komen opzetten. De derde keer krijg ik zelfs... euh... basketsloefkes! Mooie, complexe neus die prima in balans is.

Zacht en olieachtig, licht gekruid maar zeer rokerig en de 55% ABV laat zich onmiddellijk gelden. Hij wordt van meet af aan droog. Wat toetsen van aarde, wit fruit, citrus (veel citrus!) en zeezout, gevolgd door assen en zeewier. Klassieke Laffie, die zonder water kan genoten worden, maar wellicht ook best wat water kan verdragen.

De afdronk is middellang, rokerig en rond en - vreemd genoeg - minder droog dan de smaak doet vermoeden. Hij sterft een licht bittere dood.

Helaas niet meer te vinden, maar als je de kans krijgt deze nog te proeven, laat ze dan niet aan u voorbij gaan. Wat een zalige Laffie, zeg!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3934