WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig 17 Year Old 1989 Feis Ile 2007

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, december 29, 2017 07:28:18

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 17 Year Old 1989 Feis Ile 2007, 4.000 bts
Kleur: amber
ABV: 50.3%

Umami

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2007, een 17-jarige Laffie uit 1989, gebotteld ter ere van de opening van de nieuwe Friends Lounge op de distilleerderij.

De neus is verrassend zacht en kan best wat tijd gebruiken om open te komen. Eens dat gebeurt is het een feest. Hij is erg mineralig met natte steentjes, gedroogd gras, kalksteen, ... Ooh, daar komt wat fruit opzetten! Denk stekelbes, banaan en granaatappel. Een hint van citrus. Mooi! Maar we zijn er nog niet. Een mooie medicinale kant laat zich ook nog gelden met jodium en wondpleisters. Iets van oesters en gerookte vis maakt het plaatje compleet. Op de neus is dit alvast een bijzonder complex beestje!

Ook op smaak verrassend zacht, maar wel meteen betrekkelijk peaty waardoor het fruit geen kans krijgt zich te tonen. Dat wordt meer dan goed gemaakt door allerhande andere smaken zoals jodium, gember, zeezout, zoete rook... hij wordt een tikkeltje umami. Beef jerky? Uiteindelijk verschijnt er wel wat citrus aan de horizon. De kruiden en de rook worden steeds luider.

De afdronk is erg lang, de rook er zoet en op het sterfbed verschijnt een bittertje van de eik alsook iets van noten en misschien zelfs een beetje munt.

Ik vind deze Laffie ronduit geweldig! Eigenlijk is dit al een beetje liquid history, toch? Een fles is ondertussen onbetaalbaar geworden (tussen de 500 en 900 EUR!).

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3933