WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 009

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, december 28, 2017 20:53:04

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 009
Kleur: vol goud
ABV: 58.1%

Winterdram

In februari 2017 kwam al de 9e batch uit van de 10-jarige Laffie op vatsterkte. We proefden eerder al een aantal batches, maar het was toch al een paar jaar geleden. Laat ons dat even rechtzetten met deze 9e batch, die we scoorden tijdens ons bezoek aan de Laphroaig distilleerderij in september 2017.

Stevige neus op assen, teer, medicinale en farmy toetsen en flink wat turf. Om hier zoetigheid in te ontdekken, heb je een beetje geduld nodig, want de klassieke Laffie-trekjes eisen flink wat aandacht op. Maar eens je daar voorbij geraakt, ruik je gebakken appels, banaan en een beetje Italiaanse espresso, alsook een dikke plak Gandaham. Heerlijk!

Hij is bijna romig en flink zoet op smaak. Verrassend, moet ik zeggen. Geroosterde ham, honing, karamel, banaan, appels en vanille komen eerst, alvorens de turf - die nu echt wel voor een ziltje en flink wat rook zorgt - een kans krijgt zicht te tonen. Licht drogend. Best kruidig, ook. Denk peper, zout en kruidnagel. Absoluut heerlijk en heeft geen water nodig.

De finish is erg lang, rokerig en zilt met een zoete ondertoon. Op het sterfbed krijg ik nog een opstoot van mercurochroom en houtskool.

Wat een zalige winterwhisky, zeg. Hier krijg je het lekker warm van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3932