WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Quarter Cask 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, december 28, 2017 07:02:58

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Quarter Cask, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 48%

Houtskool

De Laffie Quarter Cask rijpte eerst op bourbon barrels alvorens re-racked te worden in kleinere vaatjes, die de rijping bespoedigen. Het is een release die altijd beschikbaar is, maar ik heb toch al gemerkt dat er - hoe kan het ook anders - flink wat batch-variatie in zit. Ik proefde hem voor het eerst in 2011 en voor het laatste in 2014. Hoog tijd dus om hem nog eens aan de lippen te zetten.

Op de neus is het textbook Laphroaig: turf, zilt, jodium aangevuld met zoete toetsen als van boter, banaan, iets van thee en de schil van kokosnoot. Het verschil zit 'm in het hout, dat je hier op de neus duidelijk kan ruiken, zonder dat de whisky oaky wordt. Hij lijkt echter wel jonger dan vorige batches, moet ik zeggen. Ik ruik zelfs de gerst! Dat gezegd zijnde, blijft dit een erg lekkere neus.

Hij is romig, mondvullend en verassend zoet. Vanille, perensiroop en iets van citrus gaan assen en turf en zelfs een beetje zilt zeewier vooraf. Flink wat hout, nu, zowel eik als woodsmoke. Houtskool! Dit werkt prima.

De afdronk kan je gerust lang noemen, met de nadruk op rook en zoetigheid.

Ik heb het gevoel dat de vorige batches net iets beter waren, maar dat neemt niet weg dat de Laffie QC een dijk van een winterse whisky blijft.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3931