WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Lore

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, december 27, 2017 07:22:17

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Lore, OB 2016
Kleur: oud oud
ABV: 48%

Onmiskenbaar

In september 2017 zette ik voor het eerst voet op Islay. Wat een fantastische reis was dat, zeg. We bezochten - uiteraard, zou ik bijna zeggen - alle distilleerderijen (zelfs Ardnahoe, hoewel daar de werken nog maar pas gestart waren), dus ook Laphroaig. Een zeer leuke toer viel ons te beurt en aan het einde van de rit kregen we enkele samples in de hand gedrukt. Eén daarvan was deze Laphroaig Lore, gebotteld op 48%. Volgens onze toergids werden voor deze release zelfs vaten uit 1993 gebruikt (hoewel de meeste uiteraard een pak jonger zijn).

De neus is zoet op appels, peren en ananas, gewikkeld in een rokerig jasje, alhoewel de turf echt wel een bijrol speelt. Dat gezegd zijnde is het typische karakter van Laphroaig onmiskenbaar, met teer en scheepstouw op de neus.

Hij is olieachtig maar beetje muf eerlijk gezegd. Het fruit beperkt zich tot appels en een hint van appelsien, terwijl de rook nu een pak prominenter wordt. Tikkeltje kruidig van kruidnagel en curry, woodsmoke en assen. Maar hij is betrekkelijk vlak - voor een Laffie, althans.

De afdronk is middellang, betrekkelijk zoet, maar niet langer fruitig. Eerder geturfd suikerwater, hoe vreemd dat ook mag klinken.

Leuke Laffie, maar betrekkelijk rechttoe-rechtaan. Niet echt veel diepgang, waardoor deze NAS-expressie bijna - maar niet helemaal - teleurstellend genoemd kan worden.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3930