WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila Distillery Exclusive 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, december 26, 2017 16:25:12

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Distillery Exclusive 2017, OB, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 58.8%

Aardappelen & Aardbeien

Toen ik in september 2017 Caol Ila bezocht, werd de nieuwe Distillery Exclusive op tafel gezet. Het is de eerste keer dat Caol Ila whisky liet rijpen op rode wijnvaten. 'Proeven?', vroeg de verantwoordelijke van het bezoekerscentrum. 'Is dat een strikvraag?' was ons antwoord. En ja, na het proeven mocht een fles onmiddellijk in de handbagage. Want deze is wel heel erg lekker!

Jodium, zeewier, oestersap en natte aarde gaan vooraf aan een atypische toets van rosbief en rabarber op deze geweldige neus. Hij is verrassend umami met een licht zurige toets als van brandnetels, rauwe aardappelen en rode besjes. Maar het werkt perfect!

Op smaak is het een bommetje met meer van de klassieke Caol Ila trekjes - flink wat assen, overigens - maar ook hier proef je iets atypisch dat meteen charmeert. De rosbief maakt plaats voor meer rood fruit met frambozen en zelfs een verloren gelopen aardbei op smaak. Het geheel is gewikkeld in een licht rokerig jasje. De turf biedt ondersteuning, zonder te domineren.

Middellange finish - die flink wat rook en assen vertoont - legt nog maar eens de nadruk op de zoete kant van deze Caol Ila.

Hoera! Een atypische, maar erg lekkere Caol Ila.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3929