WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 15 Year Old 2002 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, december 26, 2017 09:58:55

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 15 Year Old 2002/2017 Valinch & Mallet 'Hidden Cask Collection', Sherry Hogshead 17-002, 319 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.8%

Geniet-whisky

Ik proefde deze 15-jarige Caol Ila voor het eerst op het Antwerps Whisky & Spirits Festival en was meteen verkocht. Het was het lekkerste wat ik die dag aan de lippen had gezet. Eigenaar Davide Romano en ik hebben lang gesproken over Valinch & Mallet, een onafhankelijk bottelaar (opgericht in 2015) die in onze contreien nog niet zo veel zichtbaarheid geniet, maar dat is volgens mij onterecht. Ik proefde tot op heden nog maar 4 bottelingen, maar ze vielen allemaal erg mee. Deze Coal Ila proef ik met heel veel gusto nog een keer. Hij rijpte op een sherryvat dat in 2017 slechts 319 flessen opleverde.

De maritieme en medicinale elementen die we van Caol Ila gewoon zijn tekenen present, maar worden wel omfloerst door mirabellen, zoete boter en aardse tonen. Gekaramelizeerde houtskool. Pruimen, dadels en kamfer maken het plaatje compleet. Warme en uitnodigende neus. Caol Ila op sherry werkt geweldig.

De body is zeer olieachtig, de dram onmiddellijk donkerzoet en rokerig. Oh, my God, dit is lekker! Assen en verbrand hout gaan hand in hand met karamel en donker (steen)fruit, aangevuld met mooie kruiden (nootmuskaat, kruidnagel, peper). Een hint van bruine suiker en iets van eucalyptus. Erg gelaagd en mooi in balans en, vooral, bijzonder lekker!

De finish is lang, zoet, kruidig, rokerig en in één woord: zalig.

Davide, zoals ik al zei toen we elkaar spraken op het festival: deze is geweldig! Ik kan hem niet genoeg aanbevelen! Dit is absolute top. Fantastische keuze. Hier geef ik graag 125 EUR aan. Het is een geniet-whisky. Whivie-sponsor Anverness is de importeur van V&M. Loop daar zeker eens langs!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3928