WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Askaig 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, december 23, 2017 07:24:34

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Askaig 30 Year Old, 2015 Release, Specialty Drinks
Kleur: goud
ABV: 45.8%

Gezouten Karamel

De Port Askaig 30 Year Old komt in een prachtige houten kist, die voor een groot stuk het prijskaartje van 450 EUR moet verklaren, me dunkt. Dat gezegd zijne kom je niet zo vaak Caol Ila van deze leeftijd tegen. Enkel in 2014 verscheen een officiële release voor een kleine 600 EUR. Maar is dit wel Caol Ila? Er doen geruchten de ronde dat dit wel eens een andere Ileach zou kunnen zijn.

De typische medicinale en maritieme toetsen zijn hier amper waarneembaar op de neus. Ik heb vooral erg fruitige toetsen als van appel, appelsien en ananas, zelfs een beetje banaan. Dit is een fruitige dram, hoor! Een mooie hint van muntblaadjes en iets van kamfer. Niet bepaald complex, maar wel heerlijk.

De body is verrassend licht en onmiddellijk fruitig, maar wel mooi gekruid. Denk peper, zout, zoethout, kamfer en wat zoethout. De citrustoetsen gaan richting marmelade - besprenkeld met honing en een vanillestokje langs de kant - met iets van walnoten en groene thee. Een zachte rookontwikkeling volgt, houttoetsen doen hun intrede en wat meer turf komt tevoorschijn. Vanaf de tweede sip wordt het gezouten karamel.

De lange afdronk houdt het midden tussen zoet en zilt, is licht drogend en doet opnieuw aan groene thee met honing denken.

Erg fruitige Islay whisky, waarvan ik stiekem toch vermoed dat het om Caol Ila gaat.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3925