WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 23 Year Old 1984 Single Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, december 05, 2017 07:22:51

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 23 Year Old 1984/2008 Single Malts of Scotland, Hogshead #194, 214 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.2%

BBQ Spek

Single Malts of Scotland is een dochterbedrijf van Specialty Drinks, van Sukhinder Singh, de sterke man achter onder andere het Londense The Whisky Exchange. Het is alweer van 2008 geleden dat ze deze fles op de markt brachten, maar ik kon er toch nog een sample van te pakken krijgen op één of ander whiskyfestival. Het is een flink geturfde BenRiach die van een single cask werd gebotteld.

De neus offreert wat pompelmoes, mandarijn en in mindere mate andere citrusvruchten, maar de aandacht wordt toch vooral getrokken door allerlei stalgeuren, gerookt en gekruid spek op de BBQ, zongedroogd hooi en een bruine snede brood uit de toaster. De turf geeft hem ook een licht zoetzure toets. Maar - en dat verbaast me enigszins - ik vind dit erg lekker.

Op smaak houdt hij het midden tussen zoet en rokerig, maar BenRiach is alvast onherkenbaar geworden. Dit lijkt meer op een Lagavulin, zo peaty! Het fruit krijgt een suikerrandje, terwijl honing en karamel ook hun duit in het zakje doen. Wordt heel erg 'Islay', als je het mij vraagt. Maar lekker? Ja, zeker wel.

De afdronk is erg, erg lang en blijft zoet en rokerig. Hier krijg je het warm van.

Sommige van de geturfde single casks zijn echt geweldig - zoals deze - en stukken beter dan de 'composities' à la Fumosus en consoorten. Dit was mijn 75e BenRiach, nota bene!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3897