WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 16 Year Old 1999 Oloroso Sherry Puncheon #5043

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, december 04, 2017 17:47:25

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 16 Year Old 1996/2016 Oloroso Sherry Puncheon #5043, 696 bts
Kleur: brons
ABV: 56.4%

Peterselie

Dit single cask van BenRiach maakt deel uit van de Single Cask Release Batch #13. De oplage kan tellen: bijna 700 flessen. Maar u weet dat een sherry puncheon beslist een groot vat is. De whisky rijpte 16 jaar lang.

De neus is verrassend groen, moet ik zeggen. Ik moet in eerste instantie denken aan peterselie. In tweede instantie krijg ik enkele chemische toetsen van ecoline (vingerverf) en plasticine. Nou, dat is even schrikken. Pas na enkele ogenblikken geduld komt er ook wat fruit doorheen onder de vorm van rozijnen en gekonfijte bloedappelsien. Doe daar nog wat walnoten bij en een hint van peperkoek. Hoe langer je hem laat staan, hoe beter hij wordt. Geduld is de boodschap.

De aanzet is erg krachtig en flink kruidig. Zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel voeren het fruit aan. Dat fruit is vooral appels en rozijnen. Ook wat appelsien en een hint van aardbei. Wat een bizarre BenRiach, zeg.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet met een plotse en onverwachte toets van melkchocolade.

Dit is een BenRiach op oloroso sherryvat, maar amper herkenbaar. Zo'n 100 tot 130 EUR, afhankelijk van waar je shopt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3896