WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arran Machrie Moor Cask Strength

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, december 01, 2017 12:48:11

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran Machrie Moor Cask Strength, OB 2016, 9.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 58.5%

Stokvis & Vanille

Arran heeft - net als velen - ook een geturfde versie die naar de naam Machrie Moor luistert, genoemd naar het veenmoeras wat hun turf vandaan komt. Op het label prijkt tevens Bran, een hond die, zo wil de legende, werd vastgemaakt aan een stenen menhir, door de krijger Fingal. De malt die Arran voor de Machrie Moor gebruikt heeft een turfgehalte van 14ppm. Erg licht dus. Dit is de derde editie van de Machrie Moor en hij werd gebotteld op vatsterkte.

De neus is er zacht en fruitig op perzik en citroen, maar dat wordt al snel overstemt door wat grassen en een ziltige, zure hint van heilbot en olijfolie. Doet erg jong aan en doet me een beetje denken aan Ledaig.

Hij is verrassend romig op smaak. En betrekkelijk krachtig ook. Wederom moet ik aan Ledaig denken. Het fruit vertaalt zich nu naar appels en citroenen, een hint van peren... Plots komt vanille heel erg sterk opzetten en doet hem als een jo-jo tussen zoet en zilt op en neer gaan. Dat zilte is nu meer stokvis en zeewier. Ik beken: it grows on you. De eerste slok kon me niet bekoren, bij de tweede vond ik het best goed werken, maar vanaf de derde sip begin ik hem zelfs lekker te vinden.

In de finish zindert hij lang na en wordt hij vooral weer erg zoet.

Dit is een heel ander beestje dan de ongeturfde, fruitige Arran, maar voor de liefhebbers van licht geturfd spul kan ik me voorstellen dat deze wel kan bekoren. Gaat overigens perfect samen met een stukje chocolade van 85%, trust me.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3891