WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 14 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, november 25, 2017 07:27:21

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 14 Year Old, OB 2016
Kleur: amber
ABV: 46%

Beste Standaard

Zeven jaar... zo lang is het geleden dat ik de standaardbotteling van Clynelish nog eens aan de lippen zette. En aangezien ik zo dadelijk niet minder dan drie sparring partners - overigens alle drie uit de stallen van Signatory - aan de lippen ga zetten, leek het mij een goed idee de klassieke Clynelish 14 Year Old nog eens aan de spreekwoordelijke tand te voelen. Grappig detail: de botteling dateert van 7 januari 2016. 7 januari is mijn verjaardag.

Clynelish staat bekend om zijn waxy neus. Dat is hier zeker het geval, hoor. Een mooie complexiteit van zilt, zoet en lichte rokerigheid. Denk pijptabak, zoethout, banaan, te lang getrokken Earl Grey thee, flink wat munt en een verrassende hint van mosterdzaad. Qua fruitigheid krijg ik daar bovenop nog heel wat appelsien, appels en rozijntjes. Misschien zelfs een verloren gelopen bosbes. Ik zei het al: complex.

Het begint op mout, dan volgen in snel tempo vanille, vers fruit, honing en flink wat tropische toetsen. Denk mango en papaya. Dit is echt lekker. Karamel en honing houden hem zoet, terwijl een flinke toets van woodsmoke hem diepgang geeft. Gember, peper, bijenwas. Alle smaken werken geweldig samen om een echt mooie malt te presenteren.

De afdronk is middellang op appels en tropische vruchten, maar zowel de rook als de wax gaan met de pluimen lopen.

Dit is zonder overdrijven één van de beste standaardbottelingen op de markt. Ocharme 40 EUR. Dit zou in elke barkast moeten staan. Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3881