WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

House of Hazelwood 21 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, november 24, 2017 07:08:42

Distilleerderij: Kininvie & Girvan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: House of Hazelwood 21 Year Old, OB 2016, 500ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Gewoontjes

Het eerste wat opvalt is de fantastisch vormgegeven fles, die lijkt weggekaapt te zijn uit een aflevering van Downton Abbey. Very Art Deco, als u het mij vraagt. Laat me er wel onmiddellijk aan toevoegen dat het er eentje is van 50cl. Op de officiële website kan je vaststellen dat er een 18-, 21- en zelfs 25-jarige release van deze luxe-blend werd gelanceerd. Insiders fluisteren ons in dat ze werden gemaakt met (vooral) Kininvie single malt en Girvan single grain. Hij werd in 2016 in de duty free geïntroduceerd, maar is nu links en rechts wel te vinden in de winkels en online.

De neus heeft tijd nodig om zichzelf te tonen. Het begint allemaal met snoeperige toetsen en flink wat vanille, alvorens wat gedroogd fruit zich laat zien. Denk gedroogde abrikozen. Doe daar wat bruine suiker op. En een druppeltje honing. Iets van tijm. De graanwhisky drukt toch wel zijn stempel met flink wat droge eik en een hint van bananenschil, hars en potloodslijpsel.

Hij is zijdezacht, maar ook erg flets op de tong. Bijna waterachtig. Dat valt me tegen. Het begint mierzoet op flink wat moutsuikers, notenmix en geroosterde amandelen. De kruiden van dienst zijn kaneel en nootmuskaat. Maar het fruit krijgt amper het voetlicht. Ik heb hints van dadels, pruimen en rozijnen, maar het blijft bij hints. Deze kan ik niet echt fruitig noemen.

De finish is verrassend lang op droge kruiden en wat hints van sherry.

In tijden van NAS is het enerzijds verfrissend een nieuwe whisky op de markt te zien met een leeftijdsaanduiding (en 18, 21 en 25 is bovendien niet niks toch?), maar anderzijds is het prijskaartje er niet naast. Mooi flesje of niet, zo'n 115 EUR voor 50cl is alvast niet goedkoop. En de whisky? Die is maar heel gewoontjes.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3879