WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich The Original

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, november 22, 2017 07:19:56

Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich The Original
Kleur: goud
ABV: 40%

Moutsuikers

Deze NAS-versie van Glenfiddich - nog steeds 's werelds best verkopende malts ter wereld - werd op ons losgelaten met de premisse dat hij geïnspireerd werd op de zogenaamde Straight Malt uit 1963. Laten we niet vergeten dat heel het single malt verhaal daarmee begonnen is, zo'n dikke 50 jaar geleden. Brian Kinsman, de Master Blender bij Grant & Sons, dook in de archieven en haalde het recept van Hamish Robertson (Grant's 4e Master Blender) boven om deze Original samen te stellen.

Op de neus is dit een lichtgewicht met flink wat graankoekjes, Granny Smith appels en een hint van peren. Een handjevol noten, gekonfijte limoen en vanille. Gras. Zou Glenfiddich zo'n 50 jaar geleden effectief zo licht geweest zijn?

Op smaak valt de body alvast heel goed mee, krijg ik meteen wat peperige kruidigheid en een flinke dosis zoete honing. Vanille en moutsuikers. De limoen keert weer. De noten ook. Geroosterde amandelen, zeg maar.

De finish is kort tot middellang - eerder kort - om meer van dat gras en limoen om dan lichtjes te drogen.

Zomerse Glenfiddich, maar afgezien van het verhaal en de bijhorende verpakking - om van de prijs maar te zwijgen - is hier maar weinig aan de gang. Voor de prijs koop je 3 flessen van de 12-jarige Glenfiddich en die is even goed.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3877