WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Ord 17 Year Old 1997 Signatory Vintage

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, november 21, 2017 12:36:48

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Ord 17 Year Old 1997/2014, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Hogshead #800090, 294 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 61.6%

Tropische Limonade

Wijlen whiskyschrijver Michael Jackson omschreef Glen Ord ooit als 'perilously drinkable'. De distilleerderij is te vinden op het Black Isle wat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen eiland is, maar een streek zo'n 15 kilometer ten noordwesten van Inverness. In 2014 bottelde Signatory een 17-jarige uit 1997 in de prachtige decanters van hun Cask Strength Collection. Het ABV ligt hoger dan 60%, wat doet vermoeden dat de spirit op een hoger alcoholpercentage te slapen werd gelegd dan de gangbare 63.5%. Ik doe tegenwoordig nog maar weinig water bij mijn whisky, maar voor deze Glen Ord maak ik graag nog eens de uitzondering.

De neus is moutig, dat is het minste wat je hierover kan zeggen. Maar fruitig zou ik hem niet noemen. Granen en wat toffee, gedroogde bloemen en dan toch wat perzik. Onrijpe aardbei. Helaas weinig meer. Met water wordt hij iets zoeter, maar nog niet echt uitgesproken.

Het alcoholpercentage geeft je een stevige trap tegen je tanden, maar gelukkig wordt hij nu wel fruitig. Een beetje tropisch zelfs. Ik krijg perzik, ananas en een hint van kokosnoot. Ja, dit is erg lekker. Veel meer uitgesproken dan de neus deed vermoeden. Verdund met een theelepeltje water wordt hij een pak zoeter en is het een heerlijke, tropische limonade op steroïden.

De afdronk is heerlijk lang en kruidig zoet, zelfs verdund.

Gesloten neus, maar op smaak is het een echte bom! Prima lentewhisky. En ik kan een theelepeltje water absoluut aanbevelen. Hij wordt echt zomers, dan.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3876