WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longmorn 24 Year Old 1990 Signatory Vintage

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 20, 2017 07:23:10

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Longmorn 24 Year Old 1990/2014, Signatory Vintage Cask Strength Collection, hogsheads #8573 & 8576, 398 bts
Kleur: goud
ABV: 55.6%

Streng

Longmorn - de directe buur van BenRiach, de gebouwen staan letterlijk tegen elkaar - is onlangs op de 'premiumisation'-kar gesprongen en heeft zichzelf 'heruitgevonden'. Met andere woorden, je betaalt nu voor de standaardbottelingen een pak meer dan voorheen. Reden genoeg - voor mij althans - om mijn heil te zoeken bij de onafhankelijke bottelaars. Deze 24-jarige uit 1990 komt uit de stallen van Signatory.

De neus begint eerder scherp, moet ik zeggen. Flink wat hooi en kalk en iets wat me aan houtlijm doet denken. Dat is even schrikken. Na enkele ogenblikken herpakt hij zich en krijg ik wat citrus, toffee en abrikozengebak (carré confituur). Best kruidig, ook. Erg actief vaatje, hoor.

Hoewel ik hem romig en rond vind, komt het fruit niet helemaal doorheen de kruiden. Ja, ik proef wat perzik en misschien zelfs wat rozijntjes, maar de kruidigheid van de eik maakt hem betrekkelijk snel een toefje bitter. Op zich valt het allemaal wel mee, maar ik ben van Longmorn veel meer zoete fruitigheid gewend.

Vooral in de finish drukt het eikenvat nogmaals flink zijn stempel en maakt hem bitterzoet en droog. Hij zindert een eeuwigheid na.

Betrekkelijk strenge Longmorn die en tikkeltje atypisch is, maar nog steeds erg lekker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3873