WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Plantation Single Cask Multi Island XO for PROOF

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, november 12, 2017 06:26:36

Bottelaar: Plantation
Regio: Caribbean
Fles: Plantation Single Cask Rum Multi Island XO for PROOF, Cask #4
Kleur: vol goud
ABV: 41.7%

Machrie Rum

De hype bar PROOF in Gent bottelt met de regelmaat van de klok leuke whisky, maar deze keer lieten ze zich verleiden tot het bottelen van een single cask rum van Plantation. Cask #4 is een Multi Island XO rum, wat betekent dat hij werd samengesteld met rum van Guyana, Barbados, Trinidad en Jamaica en minstens tien jaar rijpte op voormalige bourbon casks. Daarna spendeerde de rum nog 1 tot 2 jaar in vaten van Pierre Ferrand in Frankrijk, om tot slot - tromgeroffel - nog een jaartje door te brengen op een vat waar voorheen peaty Arran (Machrie Moor?) op gerijpt had. Erg interessant allemaal, dus proefde ik hem onmiddellijk toen ik PROOF onlangs bezocht. Na het proeven, schafte ik mij onmiddellijk een fles aan. U zal snel begrijpen waarom.

De neus is heerlijk zoet op mokatine, rozijnen en een hint van natte aarde. Wat koffie en karamel op de achtergrond. Iets van geroosterde noten (pecan?) en misschien zelfs wat marsepein. Maar van de geturfde Arran alvast geen spoor, moet ik zeggen.

Ook op smaak is hij heerlijk zoet en licht kruidig (iets van kruidnagel en een enkele chilipeper), maar met een twist... ja... daar is de geturfde Arran! Hij krijgt een mooie rookontwikkeling - niet overdreven maar onmiskenbaar - die hem toch dat tikkeltje extra geeft. De tweede slok doet me nog wat smaken ontdekken, zoals iets van menthol en rumrozijntjes, nougat en gebakken banaan. Chocolade komt ook nog de kop op steken. Mooi, mooi!

De afdronk is middellang, heerlijk zoet met een mooie rokerige toets.

Gevaarlijk drinkbare rum. Niet eens 50 EUR voor een fles, dus da's een no brainer. Alleen ben ik bang dat deze sneller zal gaan dan mijn single malts, want Dearly Beloved vindt deze ook erg lekker. Best nog een flesje aanschaffen...

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3864