WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman Red Wine Matured

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, november 11, 2017 07:44:27

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Red Wine Matured, OB 2017, Douro Valley Red Wine Casks, 7000 bts
Kleur: koper
ABV: 50%

Rood Fruit

Deze speciale editie van Kilchoman is gerijpt op rode wijn vaten uit de Douro-streek in Portugal, vooral bekend omwille van zijn portwijnen. Het is de eerste keer dat Kilchoman zich aan rijping op dit soort vaten waagt. De spirit werd te slapen gelegd in juli 2012, dus is deze single malt 5 jaar oud. Hij werd versneden naar 50%, waar ik niet rouwig om ben.

Donkerzoete neus op gekookt, rood fruit met bruine suiker in de mix. Aardse toetsen domineren, gevolgd door iets van melkchocolade en nat hout. Veel nat hout, dat al wat begint te rotten. Klink niet zo best, maar werkt prima voor deze Kilchoman, die ook een zilt randje vertoont, zij het wel op de achtergrond. Van de typiche citrustoetsen van deze malt is alvast geen spoor op de neus.

De body is prima, terwijl de aanzet bijzonder zoet is. Rood fruit vooraan, weliswaar nu toch gevolgd door heel wat citrusfruit. Ik moet aan bloedappelsien, bergamot en limoen denken. Iets van verbrand hout steekt de kop op, maar stoort niet. Op de achtergrond verschijnen nog wat geroosterde noten. De turf doet ook zijn duit in het zakje.

De afdronk is middellang, gepeperd, zilt en zoet tegelijkertijd en simpelweg heerlijk.

Deze release moet amper onder doen voor het cask sample dat ik eerder proefde. Mooie Kilchoman, hoewel ik vrees dat hij niet voor iedereen is. Pakweg 120 EUR. Da's niet goedkoop, maar je krijgt er wel een erg lekkere malt voor in de plaats.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3863