WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 18 Year Old 1997 Blackadder

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 06, 2017 06:38:26

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 1997/2015, Blackadder, Hogshead #2909, 247 bts
Kleur: oloroso
ABV: 52,3%

Balans

Blackadder, het merk van de vuilgebekte, maar erg grappige Robin Tucek, heeft al een aantal Auchentoshan op zijn actief. In hun Raw Cask-reeks - die zich kenmerkt door kleine vatrestjes in de flessen - tellen we er al 7. Dit is één van de meest recente, gebotteld in 2015 op een vatsterkte van 52.3%. Hij heeft een heerlijk kleurtje, wat me doet vermoeden dat het een sherry hogshead geweest is. We zullen er snel genoeg achter komen.

Nou, op de neus is dat alvast niet onmiddellijk te bepalen. Ik krijg boterbollen, cacao, bloedappelsien, maar ook wat citroenzeste en sappige peren. Alhoewel... na enkele ogenblikken krijg ik ook mooie toetsen van espresso en kruidnagel. Ja, dit zal wel een sherryvat geweest zijn. Hoe dan ook erg zacht en zoet.

Ook op de tong is hij zijdezacht, maar hier zijn het vooral de citrusvruchten en de eik die de lakens uitdelen, hoor. Gember, witte peper, kruidnagel en een hint van saffraan, maar ook zoethout. Het fruit gaat de gekonfijte richting uit en er komen wat verse vijgen opzetten. En er zit een geweldig spoortje woodsmoke aan vast! Dat is leuk en geeft hem toch wel een extra dimensie. Mooie balans, hoor!

De afdronk is heerlijk lang op orangettes boven een smeulend houtvuur en bevestigd nog eens die mooie balans tussen enerzijds het fruitige van de spirit en anderzijds het kruidige van het hout.

Ja, dit is een geweldige Auchentoshan, hoor.


87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3857