WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 17 Year Old 1987 for Belgium

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, november 05, 2017 08:18:40

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 17 Year Old 1987, sherry cask #1659 for Belgium, 552 bts
Kleur: amber tot mahonie
ABV: 61,5%

Damn Sexy

Dit was één van de eerste Auchentoshan die ik proefde en ik moet bekennen dat ik hem toen 'too hot to handle' vond en daarom niet erg op prijs kon stellen. Maar dat is ondertussen al jaren geleden. En toch keerde ik er nooit naar terug. Fast forward naar 2017 en de fles wordt me in de handen gestopt als verjaardagsgeschenk door Niek en Ilse (waarvoor dank!). Onmiddellijk gaat hij open en schenken we ons elk een genereuze dram. En het feest barst los.

Wat een mooie, gelaagde neus met wat ik diepe sherry placht te noemen. Kersen, mokka, espresso, chocolade. Erg zoet op donkere karamel. Maar ook fruitig. Geen enkele offnote, hoor. Heerlijk.

Het hoeft niet te verbazen dat deze in eerste instantie een beetje brandt, maar eens hij wat tot rust komt op de tong, wordt je beloond met een kruidige toets van zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel dat onmiddellijk vervoegd wordt door mandarijnen, pompelmoes, bosbessen... Toffee verschijnt. Heerlijk, zeg!

De finish is erg lang, zacht en ronduit heerlijk. Nog steeds een best kruidige toets.

Een geweldige, sexy Auchentoshan die ik niet naar waarde kon schatten omdat ik gewoon te weinig ervaring had. Nu, bijna 10 jaar en 2500 whisky's later, weet ik beter. Veel beter. Eén van mijn favorieten geworden, maar helaas ondertussen weeral zo goed als leeg...

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3856