WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 16 Year Old 2000 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, november 03, 2017 07:32:29

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2000/2017, Malts of Scotland, Marsala Wine Cask, MoS #17004, 261 bts
Kleur: amber
ABV: 55,6%


Incognito

Malts of Scotland heeft al een paar erg mooie Auchentoshan gebotteld - alsook één draak, maar dit terzijde - en ik was dan ook aangenaam verrast toen ze begin 2017 met deze uit 2000 op de markt kwamen. Hij werd gebotteld op vatsterkte - uiteraard - maar kreeg wel een finish op een Marsala wijnvat. Marsala is een versterkte wijn uit Italië, meer bepaald uit Marsala (doh!) op Sicilië. Deze wijn wordt 'opgevoed' via het solera-systeem, zoals dat ook bij sherry het geval is. Ik ben eens benieuwd wat dat met de lichte, tripel gedistilleerde spirit van Auchentoshan gedaan heeft.

Bij de eerste snuif maakte ik me even zorgen, want ik kreeg flink wat rubber, maar dat vervloog zo snel dat ik me afvraag of ik me dat niet heb ingebeeld. Vanaf de tweede keer dat ik mijn neus in het glas stak was het vervangen door heerlijk zoete toetsen van kersen, chocolade, schil van bloedappelsien en iets van snuiftabak. Na lang ademen komt daar wat Turks Fruit bij. Erg aangenaam en lekker, maar het moet gezegd: blind haal je hier Auchentoshan niet meer uit.

Hij is heerlijk romig en zoet, licht pikant en vertoont onmiddellijk wat kruidnagel, saffraan en kurkuma. Ja, kruidige jongen. Het zoete vertaalt zich - naast wat erg aangename aardse smaken - in kersen en appelsien. Dit is apart en erg lekker, maar opnieuw: de distilleerderij blijft incognito.

De finish is bijzonder lang, kruidig en zoet.

Het distilleerderijkarakter heeft compleet de duimen moeten leggen voor de Marsala, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijke whisky is. Atypisch, maar heerlijk. Pakweg 100 EUR. Bedankt, Billy!


88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3854