WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bladnoch 26 Year Old 1990 The Nectar Anniversary Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 27, 2017 07:22:54

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 26 Year Old 1990/2016 Daily Dram, Anniversary Edition Volume 8
Kleur: oud goud
ABV: 50,7%

Goed Nieuws

Bladnoch, nabij Wigtown in de Lowlands, heeft een woelige periode achter de rug. De Ier Raymond Armstrong heropende ze in 2000, maar moest ze - na een dispuut met zijn broer - van de rechter verkopen in 2014. De Australische zakenman David Prior - bekend van de five:am yoghurt, een bedrijf dat hij voor 52 miljoen verpatste! - kocht ze in juli 2015 en heeft onlangs zijn eerste nieuwe releases op de markt losgelaten: de Bladnoch Samsara (NAS), Adela 15 Year Old en Talia 25 Year Old. De prijskaartjes zijn om van achter over te vallen. Wij proeven een 26-jarige, gebotteld door The Nectar ter ere van hun 10-jarige bestaan. En hoewel deze ook bijna 200 EUR kost, is een pak goedkoper in vergelijking met de nieuwe officiële release.

Zeer aromatische neus op grapefruit, ananassnoepjes, stekelbessen en kinine. Wat vanille en kaarsvet. Jonge appeltjes. Rietsuiker. Lekker waxy. Klassieke Bladnoch, wat altijd goed nieuws is.

Ook op smaak is hij lekker waxy, bijna vettig. Onmiddellijk pikant met een bitterheid die aan kinine doet denken, maar zeker niet over de top. Het fruit is opnieuw vooral citrus en appel, maar hij krijgt ook onmiddellijk een snoeperig kantje wat me aardig bevalt. Naar het einde toe krijg ik zelfs een hint van zilt. Verrassend, maar het werkt echt heel erg mooi.

De afdronk is zonder meer lang te noemen. Erg zesty en kruidig met een bitterzoete dood.

Geweldige Bladnoch, die absoluut geen water behoeft. De jongens en meisjes van The Nectar weten zeer goed waar ze mee bezig zijn. Nog links en rechts te vinden voor zo'n 180 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3847