WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenmorangie Tùsail

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, oktober 25, 2017 07:21:39

Distilleerderij: Glenmorangie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenmorangie Tùsail, Private Edition, OB 2014
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Maris Otter

De Tùsail is de 6e whisky in de zogenaamde Private Edition reeks (eerder waren er al andere leuke releases zoals de Sonnalta PX, Finealta, Artein, Ealanta en Companta; de opvolgers van de Tùsail zijn de Milsean en de onlangs gebottelde Baccalta). Deze onderscheidt zich door het feit dat hij werd gestookt van Maris Otter gerst, een wintervariëteit die in 1965 werd geïntroduceerd.

De neus is best interessant te noemen. Ik krijg de typische zoete tonen van Glenmorangie, maar deze vertoont ook enkele leuke kantjes van zoete mout, vanillekoekjes, een handjevol noten (met hazelnoten op kop) en toffee. Doet wat denken aan Werther's Originals. In de verte nog wat frisse, erg sappige mandarijn. Dit staat me erg aan.

Hij is heerlijk romig met opnieuw flink wat noten en zoete mout - wat dat betreft een prima verder zetting van de neus - maar tevens flink wat kruidigheid in de vorm van gember en kaneel, een enkele kruidnagel en een beetje chilipeper. Ja, dit is mooi, hoor. Hij heeft zelfs een donker kantje als van gestoofde abrikoos en gekonfijte sinasschillen. Dit bevalt me wel. Het feit dat hij op 46% gebotteld is, juich ik toe.

De afdronk ik betrekkelijk lang, zoet en kruidig. Op het sterfbed krijg ik een opstoot van dadels.

Tùsail (zeg 'to-seel') is overigens Keltisch voor 'origineel' of 'initieel', waarmee verwezen wordt naar de tweerijengerst Maris Otter waarmee vroeger meerdere distilleerderijen hun whisky maakten. Nog te vinden tussen de 125 en 150 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3845