WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Blair Athol 8 Year Old Pure Malt

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, oktober 21, 2017 07:39:23

Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 8 Year Old Pure Malt, 757ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Gekaramelizeerd

Het feit dat deze fles een inhoud heeft van 75,7cl vertelt ons dat het een erg oude botteling is, wellicht eind jaren '80 van de vorige eeuw. Op het label prijkt trots 8 Year Old Pure Malt, iets wat je vandaag de dag niet meer tegenkomt. Ook de naam van de toenmalige eigenaar - Arthur Bell's & Sons - wordt nog vermeld. Deze oude Blair Athol werd gebotteld op de minimum drinksterkte en was destijds de standaard release van deze Speyside distilleerderij. Ik beken, de fles heeft al een flink Engelendeel gekend, dus de kan bestaat dat hij wat OBE vertoont.

Nope, niks OBE, dat is goed nieuws. Integendeel, deze is heel fris en monter op de neus. Ik krijg allerhande tropische vruchten als ananas, meloen, perzik op siroop en sappige peren. Wat een aangename verrassing. Voeg daar nog wat honing en vanille aan toe, alsook een tikkeltje eucalyptus. Frisse, zomerse neus. Leuk!

Hij is betrekkelijk olieachtig en mierzoet. Mooie aciditeit. De tropische vruchten worden vervoegd door flink wat citrus. De kruidigheid wordt iets luider en het hout laat van zich spreken. Midpalate wordt hij een tikkeltje droog op gember.


In de finish - die tussen kort en middellang zit - lijkt het fruit de gekaramelizeerde kant op te gaan. Hij sterft op een licht bittertje.

Gezien het feit dat deze fles al een eeuwigheid (nou, ja) in mijn kelder stof stond te vergaren, waren de verwachtingen laag gespannen. Ze werden dan ook ruimschoots overtroffen. Dit is een leuke, zomerse whisky.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3841