WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Iskristall

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 20, 2017 07:18:55

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Iskristall, OB 2014
Kleur: vol goud
ABV: 46.1%

Winters

Ik sprak al eerder over Mackmyra's range Säsongswhisky ('seizoenswhisky') en proefde onlangs nog maar net de laatste, de Skördetid. Maar toeval wil dat ik vandaag een sample van een oudere seizoenswhisky in de brievenbus aantrof, nl. de Iskristall. De betekenis laat zich makkelijk raden. De rijping gebeurde op Amerikaanse en Zweedse eik met een PX sherry finish. Er zouden slechts 300 flessen van de Iskristall gemaakt zijn, liet ik me vertellen.

De neus is erg zoet op allerhande fruit à la citroen, bergamot, perzik, overrijpe peer, maar ook flink wat toetsen van leder en kokos met een hint van pruimen. Qua kruiden moet ik denken aan vanille, kruidnagel en munt. Een mespuntje kaneel. Een winterse neus, als u het mij vraagt. En dan is de naam natuurlijk meteen goed gekozen.

Hij is goed olieachtig. Nee, doe maar romig! En meteen mier- en mierzoet, maar tevens flink kruidig. Het fruit van de neus keert weer, maar de sherryinvloed is nu toch veel prominenter. Ik lijk wel sherry te proeven. Karamel en toffee komen er bij, honing en iets van druiven. Ja, de sherry blijft hangen en domineert. De kruiden zijn meer van hetzelfde: kruidnagel, munt, vanille. En nu toch ook een beetje woodsmoke.

De afdronk is niet erg lang, maar wel erg warm en laat je mond zo goed als droog achter.


Prima expressie van onze vrienden in het hoge noorden. Nog te vinden voor zo'n 80 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3840