WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Skördetid

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, oktober 18, 2017 07:21:03

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Skördetid, OB 2017, Masi Amarone Cask Finish
Kleur: vol goud
ABV: 46.1%

Verbluffend

Het Zweedse Mackmyra heeft in haar range Säsongswhisky ('seizoenswhisky') al een aantal prachtige bottelingen op de markt, met al even prachtige namen als Iskristall, Blomstertid, Midnattssol, Midvinter, Sommartid, Vinterdröm en Vinterrök. Daar werd in september 2017 de Skördetid aan toegevoegd. Dat kan je vrij vertalen als 'tijd om de oogst binnen te halen'. Hij werd samengesteld uit verschillende soorten vaten: first fill bourbon en oloroso, first fill Masi Costasera Amarone, first fill American Oak waar voorheen PX sherry in gerijpt heeft en tot slot first fill Mackmyra Reserve vaten van 30 liter. Een bonte mix, dus. De vreemde eend in de bijt is natuurlijk het vat Amarone van Masi Costasera, een bekend Italiaanse wijnbouwer.

De neus is bijzonder zoet en doet in eerste instantie wat denken aan een mix van rum en cognac! Vooral rum, dan. Marsepein, kokosnoot, gebakken appels maar ook ciderappels, noten en kersen. Apart, maar wel heel erg aangenaam.

Het mondgevoel is prima. De aanzet is best stevig gekruid, maar wel onmiddellijk mier- en mierzoet. Nog meer dan op de neus moet ik hier denken aan rum. Wat vreemd, maar lekker. Nu komt er midpalate toch flink wat citrusfruit opzetten, met bloedappelsien en pompelmoes op kop. De kruidigheid deemstert wat weg om nog meer zoetigheid te brengen.

De afdronk is erg lang en warm en doet me op één of andere manier aan kerstmis denken.

Dit is een best verbluffende whisky. Om uit een bonte mix van vaten zo'n lekker spul te creëren is een kunst. Dit zou niet misstaan onder de kerstboom. Verkrijgbaar voor zo'n 80 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3838