WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Isle of Jura Tastival 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, september 28, 2017 07:26:25

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura Tastival 2017, 12.000 bts
Kleur: koper
ABV: 51,0%

Assertief

Dit is het vierde jaar op rij dat Isle of Jura aansluit bij het Feis Ile op Islay en een speciale botteling op de markt brengt onder de naam Isle of Jura Tastival. Op 1 juni 2017 pakte Jura uit met een malt die rijpte op bourbonvaten waarvan de helft dan mocht doorrijpen op first fill bourbon barrels en de andere helft op portovaten van Graham's (mijn favoriete portmerk, nota bene, maar dit terzijde). Hij heeft een fastastisch helder, koperen kleurtje.

De neus komt eerst wat scherp uit de hoek, maar kalmeert dan een beetje om mooie toetsen van walnoten met appelsien te offreren, opgesmukt met ananas op de barbecue en wat cassis. Hint van cuberdons. Best kruidig. Ik moet vooral denken aan kamfer en nootmuskaat, maar ook een hint van kurkuma. Na enkele ogenblikken wordt hij wat romiger met honing en roombollen. Mooi.

De body is prima, de aanzet krachtig en kruidig. Appelsienschillen, walnoten, honing, vanille en dan een zoetzure toets van de port die me aan rood fruit doet denken. Hij is zeker niet over de top wat de wijninvloed betreft - altijd tricky business - maar komt aardig in de buurt van de grens. Nog wat tabak, rozijnen en bakkerskruiden. Assertieve malt.

De finish is betrekkelijk lang op appelsienlikeur. Hij blijft kruidig en maakt je mond redelijk droog.

Het betere werk van Jura. Verkrijgbaar voor zo'n 125 tot 135 EUR. Met dank aan The Nectar voor het gulle sample dat in onze brievenbus terecht kwam.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-06-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3818