WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine 1976 Single Cask Edition #3160

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 20, 2017 07:24:28

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 1976/2010, Single Cask Edition, hogshead #3160, 227 bts
Kleur: koper
ABV: 54,5%

Aciditeit

Voor mijn twintigste ontmoeting met Tullibardine koos ik voor een officiële botteling uit de Single Cask Edition. Hogshead #3160 leverde 227 flessen op vatsterkte op. Hij verscheen in 2010 en is ondertussen helaas nergens meer te vinden. Hoewel op het label louter 'hogshead' staat, is een seconde met de neus in het glas voldoende om je te laten beseffen dat het waarschijnlijk om een sherryvat ging.

Heerlijk zoete neus op appelsienmarmelade, melkchocolade, gesmolten boter, menthol en hazelnoten. Daaronder sluimeren wel enkele aroma's als van rozenwater, tabak en zelfs wat olijfolie, maar ze storen niet. Wil je echt picky worden - en waarom ook niet? - zou je zelfs kunnen stellen dat je iets van plastic en hars kan waarnemen. Maar er bestaat geen twijfel over: dit is een geweldige neus.

Hij is erg krachtig op de tong en onmiddellijk zoetzuur en kruidig. Denk appelsienen, Turks Fruit en flink wat agrums, maar ook peper, nootmuskaat en kinine. Zoethout. Rond en zeer smaakvol. Ik zou nu durven zweren dat het misschien zelfs een wijnvat was, zoveel aciditeit (zonder over de top te gaan, gelukkig).

In de lange afdronk komt er plots uit het niets een leuke zilte noot opzetten.

Toppertje, ondanks de kleine onvolkomenheden op de neus. Erg interessant en gewoonweg heerlijk na een winterse wildschotel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3814