WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Sherry: Fortified Wine Montilla PX North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, september 01, 2017 07:23:24

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Spanje
Fles: Fortified Wine Montilla PX, North Star Spirits, 150 bts
Kleur: koffie
ABV: 20%

Hoestsiroop

North Star Spirits heeft voor zijnde tweede reeks releases niet alleen fantastische single malt en single grain gebotteld, maar ook een heerlijke blended malt die naar de naam Vega luistert en een Tennessee whiskey. Alsof dat nog niet genoeg was, deden ze ook nog een uitstapje naar Spanje en brachten 150 flessen op de markt van een versterkte wijn - fortified wine - uit Montilla. Montilla is een wijnregio in het hart van Andalusië, gekend voor zijn zoete desertwijnen. Je kan het nog best vergelijken met een sherry. De Pedro Ximenez-druif is hier koning. North Star Spirits liet zijn Montilla echter twee jaar rijpen in Caol Ila-vaten! Het goedje is alleszins geweldig donker, als koffie. Nou, dat beloofd.

De neus is romig en zoet, maar met een flinke hoek af! Donker fruit (rozijnen op kop) en gezouten karamel gaan pure stroop vooraf. Er zit een geweldige herbale kant aan waar ik de vinger niet meteen op kan leggen. Dat is vast het vat waar voorheen Caol Ila op gerijpt heeft. Nootmuskaat en een hint van kruidnagel proberen door het zoete heen te priemen.

OMG... dit is siroop! Ongelooflijk dik en stroperig. Je kan deze bijna kauwen. En mierzoet. Christmas Cake, kersenconfituur en hoestsiroop. En achteraan een duidelijk hint van rook. Alsof er in de buurt een houtvuur knispert. Zalig.

En hij blijft lekker lang plakken in je mond. Is dat dan de finish? Heerlijk, zeg.

Volgens mij was deze Montilla sowieso al geweldig, maar dat extraatje van het Caol Ila-vat heeft hem zeker een bepaalde twist gegeven en ik vind hem absoluut zalig. Helaas bij ons niet te vinden. Jammer, want hier had ik graag wat extra flessen van op de kop getikt. Gelukkig heb ik toffe vrienden in het Heilige Land die me aan een doos konden helpen.

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3788