WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tennessee USA 13 Year Old 2003 North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 30, 2017 07:24:41

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: USA
Fles: Tennessee USA 13 Year Old 2003/2017, North Star Spirits, 154 bts
Kleur: amber
ABV: 51,9%

Geroosterde Pindanoten

Ik beken dat ik verrast opkeek toen ik voor het eerst vernam dat North Star Spirits - vooral bekend van geweldige single casks, zowel malt als grain - een Tennessee whiskey op de markt zou brengen. En dan nog een 13-jarige ook. Dat is toch al een respectabele leeftijd voor bourbon. Maar opgelet! Het is geen gewone bourbon, het is een Tennessee whiskey. Dat betekent dus dat hij het zogenaamde Lincoln County Process heeft doorgemaakt. Dat is een proces waarbij de spirit eerst wordt gefilterd door de suikerahorn alvorens deze op vat gaat. Er zijn maar twee distilleerderijen die dat doen: Jack Daniel's en George Dickel. Dan moeten we niet al te ver gaan zoeken waar deze whiskey vandaan komt, toch?

Hola! Jawadde... mijn neus wordt onmiddellijk gevuld met een heerlijke hoeveelheid tropische vruchten van mango tot kersen tot gebakken peren. Een toefje vanille, wat karamel, snuiftabak... Geroosterde pindanoten - ongezouten welteverstaan! Ja, dit is echt wel een mooie, ronde en complexe neus, hoor!

Op smaak begint het zacht en zoet - opnieuw gebakken peren, maar ook een confituur van mango en abrikozen - alvorens de kruiden van de eik zich komen moeien. Midpalate nog hint van maïs op de barbecue en zelfs Italiaanse koffie. Hij heeft ook een licht florale kant. Dit is erg lekker.

De afdronk is lekker lang, warm en kruidig op meer van 't zelfde.

Hier wordt ik blij van. En als het George Dickel - oftewel de Cascade Distillery - blijkt te zijn, dan is dat mijn eerste, maar hopelijk niet de laatste ontmoeting. Aanrader!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3786