WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

North British 21 Year Old 1995 North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, augustus 28, 2017 07:01:51

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: North British 21 Year Old 1995/2017, North Star Spirits, 146 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52,9%

Melkchocolade

North Star Spirits is hard op weg één van mijn favoriete bottelaars te worden. Alles wat ik totnogtoe van hen heb geproefd was allemaal erg lekker spul. In mei 2017 lanceerden ze een single grain van de Lowland distilleerderij North Britsh – net buiten Edinburgh – die maar liefst 21 jaar heeft gerijpt. North British heeft amper officiële bottelingen, omdat de productie volledig in blends verdwijnt.

Lekker zoet op vanille en een karrenvracht aan butterscotch met veel melkchocolade. Hints van jonge bananen, wat kaneel en iets wat me aan aarde doet denken. Een licht florale tint, ook. Een hint van vernis, maar helemaal niet zo prominent als je soms bij grain kan hebben. Dit is erg mooi.

Hij is heerlijk romig op de tong en onmiddellijk zoet van vanille en banaan. Opnieuw iets van aarde, wat me wel aanstaat, ook al kan ik er niet meteen de vinger op leggen. Kruidig warm, wel. Midpalate zelfs iets van vers gemalen koffiebonen. Langzaam maar zeker - vanaf de derde sip - krijg ik ook iets van tropisch fruit.

In de lange afdronk wordt ik nog verrast door meer tropische fruit - sultanas op kop - maar ook iets wat me aan pindakaas doet denken. Hoe maf is dat? Maar wel aangenaam.

Leuke grain, echt waar. Blij dat deze niet in J&B of Johnnie Walker verdwenen is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3784