WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dalmore Valour

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, augustus 22, 2017 17:20:22

Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore Valour, OB 2015, Matusalem oloroso sherry butts, 1.000ml
Kleur: brons
ABV: 40%

Grote Moed

In 2015 werd de Dalmore Valour geïntroduceerd in de duty free range in Qatar (of all places), om later uit te rollen naar Europese luchthavens en uiteindelijk in de gewone winkel terecht te komen. Je kan hem vandaag de dag nog vinden voor zo'n 55 à 65 EUR. En hoewel op het label trots gewag wordt gemaakt van Matusalem oloroso sherry butts, is dat niet helemaal correct. Insiders weten dat de whisky - die geen leeftijdsaanduiding kreeg - werd gehuwd met bourbongerijpte Dalmore en dat het geheel nog een finish kreeg op portvaten.

De neus is romig en zoet. Flink wat butterscotch en honing, maar ook duidelijke hints van de portwijn, wat hem extra zoetigheid geeft. Iets van licht rottende appelsien... Daarnaast heeft hij een stoffig jasje met een licht herbale toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Ik moet bekennen dat ik hem best oké vind, maar dat ik absoluut niet onder de indruk ben.

De aanzet is zacht en een tikkeltje olieachtig, maar van een smaakexplosie is hier absoluut geen sprake. Eerder vlak op zoete mout en karamel met een lichte toets van de port. Van de sherryvaten merk ik weinig. Misschien nog een slok nemen en even geduld oefenen... (wait for it, wait for it...). Nee, het komt niet.

Erger nog, in de middellange afdronk wordt hij zelfs wat bitter en is de eik te overheersend.

Valour betekent 'grote moed'. Die heb je zeker nodig om hier 65 EUR voor neer te tellen. Het mooiste aan deze whisky is zijn kleur, maar daarmee is alles gezegd. Saaie boel. Toch bedankt voor het sample, Andy.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3778