WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dallas Dhu 24 Year Old 1970 Rare Malts

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 19, 2017 09:19:57

Distilleerderij: Dallas Dhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dallas Dhu 24 Year Old 1970, Rare Malts Selection
Kleur: oud goud
ABV: 60,6%

Tannine

Dallas Dhu is niet meer. De distilleerderij - die haar leven begon als Dallasmore en vooral bekendheid verwierf met de blends Roderick Dhu en Benmore - sloot in 1983 en verloor haar licentie in 1992. Vandaag de dag is het een museum in Forres, niet ver van Benromach, gerund door Historic Scotland (ik zal het niet gauw vergeten, die zondagmorgen toen ze me geen whisky wilden verkopen omdat het nog geen middaguur was... ik kwam naar huis met een Schotse sjaal!). Officiële bottelingen zijn few and far between. Deze 24-jarige, gestookt in mijn geboortejaar, verscheen in de Rare Malts Selection.

De neus is waxy en vertoont wat OBE, naar mijn mening. Ik krijg meubelpoets, maar ook metaalglansmiddel, alvorens het fruit zich laat ontdekken. Dat krijg ik in de vorm van appels, peren, kiwi en kokosnoot. Evolueert langzaam richting appelsien met wat grassige noten erdoorheen.

De aanzet is, mede omwille van het hoge ABV, krachtig en verrassend flink gepeperd. Best wat eikenhout dat ook nootmuskaat en kruidnagel, maar helaas ook flink wat tannine, oplevert. Toch krijgt het fruit nog een kans. Het is voornamelijk appelsien, maar wel van de gekonfijte variëteit.

De afdronk is lang en droog op peper en appelsien.

Zeer genietbare whisky en zeker liquid history, maar ik dronk al veel betere. Deze heeft teveel last van het eikenhout. Een fles is heden ten dagen bovendien onbetaalbaar geworden.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3773