WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Deanston 12 Year Old Un-Chill Filtered

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 18, 2017 17:33:21

Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 12 Year Old Un-Chill Filtered
Kleur: brons
ABV: 46,3%

Pomelo

Sinds Burn Stewart Distillers het merk Deanston overnam in 2009 wordt het - net als Tobermory, Ledaig en Bunnahabhain - op 46,3% gebotteld en niet koelgefilterd. De nieuwe (nou, ja) versie van de Deanston 12 Year Old vertoont dan ook trots Un-Chill Filtered op het label.

De neus is zoet en vertoont zowel kenmerken van bourbon- als van sherryvaten, wat me doet vermoeden dat beide werden gebruikt (doh!). Enerzijds mierzoet op karamel en vanille, maar anderzijds ook flink wat appelsienschillen, grapefruit, gedroogde abrikozen en confituur van perzik. Wat amandelnoten, honing en zonnebloemolie. Zeer aangenaam en uitnodigend.

De body is prima, zelfs aan de romige kant. Zuurzoet op pomelo, Seville appelsienen, dadels en een hint van donkere chocolade. Flink wat woodspice, wat hem een beetje pikant maakt. Wordt midpalate een tikkeltje bitter als van pompelmoes, maar nooit over the top. Prima, hoor.

De finish is langer dan verwacht, op appelsien en peper.

Prima whisky die makkelijk wegdrinkt, maar toch geen kaarterswhisky is. Stukken beter dan de oude versie, zoveel is zeker. Zo'n 40 tot 45 EUR. Eerlijke prijs en waar voor je geld.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3772