WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dalwhinnie Distillers Edition 1980

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, augustus 17, 2017 07:26:39

Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie Distillers Edition 1980/1997, Oloroso Sherry Casks Finish
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Indrukwekkend

De Dalwhinnie Distillers Edition van 2000 sloeg me dik tegen, maar laat ik het nog eens proberen met een botteling van twintig jaar daarvoor. Dit is de Distillers Edition 1980 die in 1997 werd gebotteld.

Ook hier krijg ik op de neus heel wat donker fruit (denk gerust rozijnen, pruimen, vijgen en dadels), maar ook mooie hints van Turks Fruit, gekonfijte appelsienschillen en toffee. Hij vertoont ook en licht herbale toets van vers afgereden gras en vers gezaagde planken. Dit is mooi in balans en erg lekker.

Hij is heerlijk romig op de tong. Deze kan je bijna kauwen. Wauw! Ja, dit is prima. Pittige aanzet met een flinke kruidigheid als van peper en kruidnagel en dan meteen donkerzoet als van karamel, pruimenlikeur, appelsienconfituur en wine gums. Er komt een frisse toets van citroen, besprenkeld met smeuïge honing opzetten. En dan dat streepje woodsmoke. Dit is erg mooi.

De finish is middellang, mierzoet en een tikkeltje old school als u begrijpt wat ik bedoel.

Nou,dit is heel andere koek dan zijn recentere broertje. Gebalanceerd, heerlijke sherrytoetsen en vooral een prachtige body. Indrukwekkend.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3770