WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dalwhinnie Triple Matured

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, augustus 14, 2017 07:28:51

Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie Triple Matured, OB 2013, Friends of the Classic Malts
Kleur: koper tot brons
ABV: 48%

Baklava

Dalwhinnie is één van de eerste distilleerderijen die ik ooit bezocht (way back in 2010). Een mooie distilleerderij op een prachtige locatie. Maar veel whisky hebben ze niet echt. Naast de klassieke Dalwhinnie 15 is er enkel de jaarlijkse Distillers Edition en sinds kort de NAS-versie Winter's Gold. Af en toe is eer ook een speciale release, zoals deze. De Dalwhinnie Triple Matured werd op de markt gebracht voor de Friends of the Classic Malts in 2013. Welke drie types vaten gebruikt werd, is mij niet bekend.

Hola! Als je de neus wat tijd geeft, bloeit hij open tot een complexe dram met flink wat honing, zoete maar geroosterde mout, jelly beans, baklava, kruisbessen en wat florale toetsen met rozenwater op kop. Niet geparfumeerd, hoor! Wat geprakte banaan, aardappelpuree en - niet lachen - kruiden uit de Indische keuken. Dit staat mij heel erg aan. Wat een leuke verrassing.

De body is aan de lichte kant en de whisky is onmiddellijk mierzoet en gepeperd. Hij tintelt op je tong! Opnieuw kan ik baklava niet uit mijn hoofd krijgen. Zoet, gekruid, fruitig en hartig tegelijkertijd. Verschillende suikers worden hier door elkaar gebruikt, zo lijkt het wel. Opnieuw een goeie dosis honing. Het florale maakt nu plaats voor meer fruitigheid in de vermomming van aardbeien, perzik en banaan.

De afdronk is lang en geeft zelfs een hint van woodsmoke.

Ja, het is een whisky voor de zoetekauwen, maar verdorie - dit is lekker! Een vloeibaar dessert. Hij is nog te vinden en kost zo'n 75 tot 85 EUR. Ik ga me zo'n fles aanschaffen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3767