WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Black 8 Year Old Special Reserve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 12, 2017 09:05:12

Highland Black 8 Year Old Special Reserve

Bottelaar: Aldi

Regio: Schotland

Fles: Highland Black 8 Year Old Special Reserve

Kleur: goud

ABV: 40%

Ongeloofwaardig

In de lente van 2017 ontstond er een beetje heisa over deze Highland Black 8 Year Old, een blend die volgens de internationale pers in een blinde tasting met ‘de hoofdprijs’ aan de haal ging. De hoofdprijs? Een zilveren medaille is toch niet de hoofdprijs? Deze fles is spotgoedkoop, niet eens 20 EUR, en is verkrijgbaar bij de discount supermarktketen Aldi. Nu ben ik van mening dat je altijd voorzichtig moet zijn met zo’n awards, zelfs (en misschien vooral) met de bekende International Spirits Challenge. Als je weet dat de jury Scottish Leader, Loch Lomond 12, Highland Park 25 en Talisker 10 een gouden plak toebedeelde – terwijl dit toch erg verschillende whisky’s zijn en slechts een greep van vier uit een lijst van meer dan 60 gouden medaillewinnaars! – kan je dit dan nog serieus nemen? Tja… dan is het volgens mij een slimme PR-man die er voor kan zorgen dat de Highland Black zulke pers haalt met zijn zilveren plak. Een whiskygabber uit Nederland daagde me uit om de fles te bespreken. Kom maar op, dacht ik. Dat deed hij. Ondertussen al dik spijt van.

Op de neus – die ik echt scherp vind – krijg ik flink wat nagellakverwijderaar (zeg maar aceton) en iets van brandnetels alvorens er wat onrijpe banaan en toffee passeert. Karamel, een mespuntje peper en iets van kaneel. Laat je hem voldoende ademen, dan vervliegt de aceton gelukkig... maar je moet er wel geduld voor hebben. Echt lekker is deze neus niet, hoor.

Op de smaak is het iets beter, maar niet veel. Erg zoet op moutsuikers, pomme d’amour, flink wat eik en een hint van pure chocolade, maar de body is wat flets. Tikkeltje pikant en wederom scherp. En er blijft toch iets chemisch hangen, wat ik erg onprettig vind.

Ook de finish is een tegenvaller. Veel te bitter met slechts een klein zoetje en jammer genoeg betrekkelijk lang.

Kom op, zeg, dit is een bottom shelf blend! Te mijden spul. Kijk, op dezelfde awards kreeg – om de vergelijking te maken met malts waar ik op zijn zachts gezegd wel een beetje mee vertrouwd ben - de Auchentoshan 12 goud, terwijl de Auchentoshan Three Wood, Blood Oak, 18 Year Old en 21 Year Old het met zilver moesten stellen (net als meer dan 150 andere flessen!). En flessen als de Ardmore Traditional Peated en Deanston 12 dropen af met brons. Qua geloofwaardigheid kan dat tellen. I rest my case… Dit zet ik je betaald, Marcel!

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2017

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3765